Tannbyll

Hva er tannbyll
Tannbyll skyldes infeksjon i og rundt tenner. En tannbyll er en infisert lomme av puss som dannes ved roten av en tann eller i nærliggende vev eller bein. Denne  tilstanden oppleves vanligvis som en meget smertefull tilstand, men de fleste blir raskt bra med behandling. Dersom dette forblir ubehandlet kan det imidlertid gi alvorlige helseproblemer. Det er tre hovedtyper av tannbyller. Den vanligst typen er når det danner seg en tannbyll ved roten av en tann. Infeksjonen oppstår når det myke vevet inne i kjernen av tannen blir infisert med bakterier og dør. Den andre typen er en tannbyll langsmed en tann og oppstår når vevet rundt en tann (tannkjøttet) er infisert med bakterier. Den siste hovedtypen er en tannbyll i tannkjøttet som delvis dekker en tann og kan oppstå når en tann ikke bryter helt gjennom tannkjøttet.

Visste du at…
En tannbyll er en akutt infeksjon og krever rask behandling for å hindre spredning. Venter man for lenge vil det kunne kreve sykehusinnleggelse.  Les gjerne våre pasientomtaler på vår Facebook side.


Hvorfor oppstår det, og er noen mer utsatt enn andre?
Det er mange grunner til at noen får tannbyll, og det er forskjellige faktorer som kan øke risikoen. Røykere har en større sannsynlighet for å få tannbyll enn andre (alt annet likt). Personer som lider av sukkersyke (diabetes) og som har svekket immunforsvar vil også være spesielt utsatt. Andre faktorer er ved frembrudd av blant annet visdomstennerrotbetennelse, eller tannkjøttsykdom (periodontitt). Personer med ubehandlede hull i tennene løper også en økt risiko for å få tannbyll.

Vår tannlege har laget en artikkel om nettopp tannbyll som du kan lese på Klikk.no sine sider.

Hva er symptomene?
Det vanligste symptomet på en tannbyll er intens og kontinuerlig smerte, ofte beskrevet som bankende. Rødhet og hevelse, vond smak i munnen og dårlig ånde, og feber er vanlige symptomer.

Hvordan behandles det?
Målet med behandlingen er å tømme tannbyllen, fjerne betennelsen og finne frem til årsaken. Årsaken til en tannbyll kan ofte finnes ved hjelp av en alminnelig undersøkelse hos tannlegen og supplerende røntgenbilder. Rotfylling er den vanligste behandlingen for tannbyll som oppstår ved tannroten. Noen ganger kan det være nødvendig å lage et lite snitt i byllen og sette inn et lite rør (dren) for å tømme den. Hvis en tann er svært ødelagt av råte eller skade, kan tannlegen trekke den ut.

Er det farlig å ha tannbyll?
Med behandling vil de fleste komme seg raskt etter en slik sykdom ved tannen.  Ubehandlet tilstand kan imidlertid gi alvorlige helseproblemer da det vil være en risiko for at betennelsen sprer seg med blodbanen til andre deler av kroppen, noe som kan være ytterst alvorlig.

Finnes det kjerringråd mot tannbyll, og har noen av disse noe for seg?
Du bør alltid kontakte tannlegen hvis du får en tannbyll. I mellomtiden kan du selv stikke hull på byllen med en steril nål for å fjerne trykket. Heretter skal du skylle munnen med klorhexidin blandet med rent vann for å minimere risikoen for spredningen av infeksjonen. Du kan forhindre forekomsten av dette problemet ved å opprettholde en god munnhygiene og sørge for å gå til tannlegen regelmessig.

Velkommen til Smil Tannlegesenter
Smil Tannlegesenter er en toppmoderne tannlegeklinikk i Oslo sentrum. Du finner oss mellom Stortinget og Nationaltheatret, et steinkast unna Karl Johans gateStortingetAker Brygge, og Tjuvholmen. Våre tannleger er alle utdannet i Norge, og medlemmer av Den Norske Tannlegeforening. Vårt tannlegekontor har TEMPUR-tannlegestoler, dempet lyd og behagelig lys. Vi har store og romslige behandlingsrom som er frie for ‘’tannlegelukt’’. Vi samarbeider tett med spesialister, psykologer og anestesileger for å kunne tilby et bredt spekter av tannlegetjenester. Våre kjernepasienter kommer fra hele Oslo, med spesielt stor pågang fra MajorstuenFrognerNydalenTorshovSagene, og Røa. Velkommen til oss.