Tannbleking

Stadig flere bleker tennene. – Dette må du vite
Med våren endelig her, er det stadig flere som benytter seg av tannbleking for å kunne smile skinnende hvitt gjennom vårnettene. Her er tannlegens råd til hvordan du får perleraden tilbake – skånsomt og effektivt.

Skånsom og trygg tannbleking
– I dag er tannbleking uten bivirkninger for tannemalje og tannkjøtt. Men det fordrer at man involverer tannlegen sin i prosessen, fremholder tannlege Kristin Eppland.

Hun jobber som faglig leder på Smil Tannlegesenter, som har hjulpet cirka 1000 pasienter de siste to årene med å få det hvite smilet tilbake. Selv om man skulle tro det var flest kvinner, er halvparten av de som bleker tennene menn.

– Tidligere var tannbleking et omdiskutert tema. Økt kompetanse og mer skånsomme metoder har gjort at stadig flere velger å bleke tennene i dag, fortsetter Eppland.

Dette må du sjekke før du bleker

Faglig leder på Smil Tannlegesenter, Kristin Eppland (t.h.) nyter det nye smilet til en fornøyd kunde

Ifølge tannlegen er det en rekke kriterier som bør være oppfylt for at bleking er anbefalt.
– Man bør ha generelt god tannhelse og være fri for tannkjøttsykdommer. Det er derfor avgjørende at man konsulterer en tannlege i forbindelse med bleking, sier Eppland.

Smil Tannlegesenter fjerner overflatemisfarging på tennene før bleking, slik at blekemidlene fungerer mer effektivt.
– Norske myndigheter stiller dessuten strenge krav til midlene som kan benyttes i tannbleking, og jeg vil fraråde folk å kjøpe blekingsmidler utenom tannklinikkene, understreker hun.

Slik bleker du tennene
Etter at tannlegen har vurdert om dine tenner er egnet for bleking, vil det tas et avtrykk av dine tenner. Klinikken vil utforme blekeskinner som er individuelt tilpasset din kjeve, og du vil få utlevert blekingsmiddelet i form av en gel.

– Man sover med blekeskinnene i tre til seks netter per kjeve, frem til man er fornøyd med resultatet. Fordelen med denne metoden er at pasienten selv kan bestemme graden av hvithet, fremholder Eppland.

Hun understreker at tannlegene ved Smil Tannlegesenter har spesialkompetanse innen estetisk tannbehandling, og vil gi grundige instruksjoner på hvordan prosessen hjemme foregår.

– Gir langvarig effekt
I blekeperioden bør man unngå produkter som kan misfarge tennene, som vin, te, kaffe og tobakk. Det er fordi tennene er mer mottakelige for fargestoffer.

– Resultatet av blekingen kan vedvare i flere år dersom man er flink til å ta vare på tennene. Det kan allikevel være lurt å ta vare på blekeskinnene i tilfelle du får lyst på en oppfriskning etter et par år, sier Eppland. Ifølge tannlegen er det å bleke tennene fullstendig smertefritt.

– Smil Tannlegesenter har som fokus at all behandling skal være smertefri. Vi er derfor tilgjengelig før, under og etter behandling, og har utvidede åpningstider slik at pasienter kan få hjelp til å justere, bleke og forme tennene akkurat når det passer dem, avslutter Kristin Eppland med.

 

Blekeresultet vil variere fra person til person, men nesten alle vil få sine tenner bleket etter endt behandling. Personer med sterkt misfarget tenner har tendens til å oppnå mer synlige resultater enn personer med kun litt misfarget tenner. Det er viktig å få tannlegens vurdering av egnethet til tannbleking under den første konsultasjonen. Enkelte menneskers tannsett er ikke egnet, som kan skyldes tannkjøttsykdommer (f.eks. periodontitt) eller tannsunnhetsproblemer (f.eks. karies). Hvis du har fått en kroneplastfylling eller lignende behandlinger i tannsettet, vil en blekingsbehandling ikke endre fargen på disse fyllingene. Derfor kan det være nødvendig å få skiftet de gamle fyllingene, så de passer den nye hvite fargen på tennene. Ta kontakt med oss så hjelper vi deg til å vurdere dette. Gravide eller ammende anbefales å vente til etter fødsel og etter ammingsperioden er over. Og du, det er 18-års grense på all estetisk behandling hos oss.

  • Det er 18 års aldersgrense for tannbleking
  • Gravide og ammende frarådes å benytte tannbleking
  • Eventuelle tannbroer, tannkroner eller skallfasetter blekes ved andre metoder enn hjemmebleking
  • Tannområdet like ved tannkjøttet har naturlig mørkere farge og vil derfor ta noe lenger tid å bleke
  • Resultatet av blekingen og dens varighet avhenger av livsstil, munnhygiene og vedlikehold
  • Ikke bruk andre blekemidler enn de som er kjøpt hos din tannlege
  • Det er nyttig å skylle munnen med fluor i blekeperioden og de første ukene etter blekingen