Tannstein

Bli kvitt tannstein og plakk
Hos Smil Tannlegesenter vil du få en grundig rens av dine tenner, og du vil bli kvitt tannstein og plakk. Er det lenge siden du har fått tannsjekk bør du ta turen innom tannlegen for å unngå problemer med tannstein.

Visste du at…
Alvorlig grad av tannstein kan gi betennelse i tannkjøtt og føre til løse tenner. Gammel tannstein kan dessuten lukte vondt og medvirke til dårlig ånde. Etter at du har fjernet tannstein vil du føle en friskhet i munnen.

Hva er tannstein?
Tannstein er bakteriebelegg som forkalkes og setter seg fast på dine tenner etter at du har spist. Du vil se det som de gule eller brune restene på tannen. Tannstein dannes av plakk, men kan også oppstå uten at der er plakk tilstede, ved at mineraler i spyttet krystalliserer seg på tannen. Matvarer som inneholder mye sukker og stivelse danner spesielt mye plakk. Dersom plakk får sitte på dine tenner over lengre tid vil kalksalter som finnes i spyttet ditt medføre at dette belegget blir hardt, og da dannes det som kalles tannstein. Denne tannsteinen vil du ikke klare å børste bort selv med tannbørsten da den sitter godt festet til tannoverflaten. Du må oppsøke tannlegen som med spesialinstrumenter kan fjerne tannstein på en forsvarlig måte uten å skrape opp riper i tannemaljen

Er det farlig med tannstein?
Tannstein må fjernes. Ofte vil man få dårlig smak i munnen og også dårlig ånde av tannstein grunnet illeluktende gasser som produseres av bakterier. Tannstein som får ligge kan skape alvorlige problemer. Bakteriene i tannsteinen produserer syre, noe som kan føre til hull i tennene. Dessuten kan dette bakteriebelegg føre til tannkjøttbetennelse (gingivitt). I ekstreme tilfeller kan dette føre til at tennenes feste svekkes, noe som kan med tiden gi tannløsning (periodontitt).

Hvordan er behandlingen?
Det er normalt ikke vondt å fjerne tannstein, og de aller fleste vil ikke merke noe ubehag under behandlingen. Vi ved Smil Tannlegesenter setter av tid til rensing av plakk, tannstein og misfarging. Det får vi mye ros for. Selvet behandlingen utføres like mye av hygieniske som av estetiske årsaker.

Forebyggende tiltak du selv kan utføre
Som alltid vil en god munnhygiene være anbefalt, også for å redusere plakk og tannstein. Tennene bør pusses regelmessig med fluor, og det er sterkt anbefalt å benytte munnskyll som inneholder fluor. Våre tannleger anbefaler også daglig bruk av tanntråd, eller mellomromsbørster, for å fjerne bakterier mellom tennene. Vi vil også kunne hjelpe deg med riktig pusseteknikk. Vi ser ofte at pasienter enten pusser for hardt, eller pusser deler av tennene mindre enn andre deler. Spør oss om råd. Vi anbefaler at du kommer innom tannlegen regelmessig for profesjonell rens og undersøkelse.