Tanngnissing

Bittskinne mot tanngnissing
-Tanngnissing vil ødelegge dine tenner!

Visste du at…
Tanngnissing kan gi helseplager som stress og hodepine. I tillegg vil tanngnissing medføre at tennene slites ned og fyllinger går i stykker.

Plages du med tanngnissing om natten? Du er ikke alene. Tanngnissing er et utbredt problem. Vi har lang erfaring med behandling av tanngnissing med bittskinne. En bittskinne vil kunne stabilisere kjeven og virker avlastende på kjeveledd og kjevemuskler. Bittskinnen beskytter tennene mot slitasje og belastning som påføres av tanngnissingen.

Årsak til tanngnissing
Tanngnissing, eller bruxisme som det heter på fagspråket, er gnissing av tenner. Tanngnissing forekommer ofte om natten og i søvne. I mange tilfeller er man heller ikke selv klar over det. Det er først når tannlegen tar en undersøkelse de fleste blir orientert om problemet. Det tannlegen oppdager er som oftest at tennene er i ferd med å slites ned. Tanngnissing hos voksne er et utbredt problem. Vedvarende problemer med tanngnissing ses hyppigst hos personer i tenårene og opp til 40-årsalder. Tanngnissing vil ødelegge dine tenner. Det er derfor viktig at du så snart som mulig kontakter en tannlege for en undersøkelse og en behandlingsplan.

Tanngissing og hodepine
Flere pasienter melder om at de ofte våkner med stiv nakke eller hodepine om morgenen. Studier viser en klar sammenheng mellom tanngnissing og hodepine. Sporadiske migrene anfall kan også i enkelte tilfeller være et symptom av tanngnissing.
Hva er bittskinne?
En bittskinne en avtakbar plastbeskytter individuelt tilpasset dine tenner. Istedenfor å slite på tennene slites bittskinnen. Det finnes både en hard og en myk bittskinne. En hard bittskinne er lagd i hard plast og er omtrent dobbel så tykk som en myk bittskinne. Tannlegen din vil kunne vurdere hvilken type bittskinne som passer deg. En bittskinne dekker enten alle tennene på den øvre eller alle tennene på den nedre kjeven. I svært vanskelige tilfeller vil enkelte pasienter ha behov for to bittskinner, en i over- og en i underkjeven.
Bittskinne mot tanngnissing
Bittskinne mot tanngnissing er en metode som virkelig fungerer, og som har hjulpet flere tusen mennesker i Norge. Bittskinnen anbefales av leger og tannleger med spesialkompetanse innen dette helseproblemet og antallet fornøyde pasienter og gode anbefalinger taler for seg selv. Vi benytter bittskinner som er utviklet i samarbeid med tannleger og tannteknikere for maksimal effekt og komfort. Når du kommer til vår tannlegeklinikk vil tannlegen gjennomføre en grundig undersøkelse og planlegge for din behandling. Tannlegen vil forsøke å avdekke årsaken til gnissingen. Tannlegen vil også se etter skader på tennene, samt ta røntgenbilder for å se om tennene dine er plassert riktig i forhold til hverandre. Du vil få en helt individuelt tilpasset avtakbar bittskinne. Vi tar avstøpning av dine tenner for nettopp å kunne fremstille bittskinner som passer akkurat til din munn og dine tenner.

Behandling med bittskinne kan være særlig og har mange positive helsemessige effekter:

  • Reduserer slitasje på tenner og fyllinger
  • Virker avlastede på både kjevemuskler, ledd og sener
  • Stabiliserer bittet

Erfaringer med bittskinne
Vi har fått mange gode tilbakemelding fra pasienter som har benyttet bittsinne mot tanngnissing. Deres erfaringer med bittskinne har vært viktig for oss for å kunne justere og stadig forbedre dette tilbudet. Våre tannleger har hjulpet mange pasienter med å bli kvitt tanngnissing. Mange har fullstendig stoppet med tanngnissing. De har tilbakemeldt at de opplever mer energi i hverdagen og føler seg mer opplagt enn noen gang. Enkelte har også blitt kvitt langvarige plager med hodepine.

Sove med bittskinne
Tanngnissing skjer som oftest ubevisst og mens vi sover. En bittskinne brukes derfor som regel om natten. Både den myke og den harde. Det er gjerne om nettene og når man sover tanngnissing som oftest oppstår. Det er viktig ved kontinuerlig bruk for maksimal effekt. I enkelte tilfeller vil tannlegen også kunne anbefale å benytte bittskinnen også på dagtid.

Bittskinne for tanngnissing og Helfo refusjon
Store tannskader på grunn av tanngnissing kan gi rett til refusjon fra Helfo. Smerter i tyggemuskulatur og sykdom i kjeveledd som følge av tanngnissing gir også rett til refusjon fra Helfo. Du behøver ikke å legge ut for kostnader som vil bli refundert, dette går direkte mellom oss og Helfo. Vi hjelper deg, også med utfylling og innsending av skjema.

Direkte oppgjør med Helfo
Vår tannlegeklinikk har direkteavtale med Helfo. Det betyr at du som pasient slipper å legge ut for den delen av regningen som trygden dekker, og du slipper å søke Helfo om refusjon i ettertid. Dette arbeidet tar vi oss av. Helfo dekker tannlegeutgifter for enkelte pasienter som faller inn under deres betingelser. På denne lenken finner du en oversikt over tilstander/tilfeller som kan gi rett til refusjon fra folketrygden/Helfo.